Wij zijn al sinds 2006 actief in de wereld van het huurrecht, in het bijzonder in de wereld rondom de Wet Overleg Huurder Verhuurder (kort: WOHV), ook wel de Overlegwet genoemd.
Omdat een rechtspersoon (stichting of vereniging) veel meer rechten heeft dan zomaar een bewonerscommissie zonder rechtspersoonlijkheid, besloten we om de Bewonerscommissie in ons woonwijkje om te zetten in de Stichting Bewonerscommissie. Dat gaf in elk geval de mogelijkheid om onze kosten (vergaderkosten, papier, printkosten) door de verhuurder te laten vergoeden, zoals de Overlegwet bepaalde. Die verhuurder was toen woningcorporatie De Woonplaats te Enschede. Daar was een huurdersplatform actief (een vereniging die alle huurdersorganisaties van De Woonplaats verenigde), waarvan we ook lid werden. Daardoor raakten we ook betrokken bij het bestuur van dat huurdersplatform. Aanvankelijk met een zetel in dat bestuur, maar later, toen mijn wooncomplex werd verkocht aan een particuliere investeerder, meer als adviseur van dat bestuur. Na deze verkoop van ons complex was er een rechtszaak voor nodig om ook van de nieuwe eigenaar een vergoeding van onze kosten te krijgen. Die rechtszaak werd een eclatant succes: al onze eisen werden door de rechter ingewilligd.
Daarnaast kwam ook nog – tijdelijk, vanaf eind 2022 – – het lidmaatschap van de Vaste Commissie voor de Commerciële Sector van de Woonbond. Dit lidmaatschap eindigde in een teleurstelling. De Woonbond is – naar ons oordeel – een vooral naar binnen gerichte organisatie, met de daarbij behorende bureaucratie, en waar huurders en huurdersorganisaties, vooral in de commerciële sector, maar weinig praktische steun en hulp van zullen ervaren.
Zo deden we in 18 jaar tijd een berg ervaring op met het huurrecht en in het bijzonder met de mogelijkheden die de Overlegwet voor de huurders bood en biedt.
Sinds kort zijn we ook betrokken bij een huurdersorganisatie te Amsterdam, om hen bij te staan in diverse procedures: rondom hun financiering, rondom de informatie de ze van de verhuurder willen hebben, en rondom de regeling van de door hen betaalde servicekosten. Het zijn in alle opzichten doelen waar de Overlegwet in voorziet. De huurders moeten ‘slechts’ de strijd willen aangaan, ook voor de rechter. Dan is er heel veel mogelijk, waar ze nu alleen maar maar van durven dromen.
Bij al onze activiteiten is ons doel: resultaat. Dat kan alleen behaald worden als de huurders daarvoor willen strijden. Daar willen we ze graag bij helpen.